Ofte stillede spørgsmål

Til alle former for strøm

Når du vælger en el-leverandør, er det en god idé at sammenligne både pris og vilkår hos forskellige selskaber. Se på, om de tilbyder fast eller variabel pris, hvor gennemsigtige de er med gebyrer og afgifter, og om de har en god kundeservice. Mange el-selskaber har særlige tilbud til nye kunder eller grupper som studerende, hvilket også kan gøre en forskel.

En fast elpris betyder, at din kWh-pris forbliver den samme i hele kontraktperioden. Det kan give dig tryghed, da prisen ikke ændrer sig, selvom markedet gør. En variabel elpris, derimod, følger markedspriserne og kan svinge op og ned, hvilket kan give dig lavere priser i perioder med lavere elpriser, men også højere regninger, når prisen stiger.

Elpriser påvirkes af mange faktorer, som udbud og efterspørgsel, vejrforhold og prisen på brændsler som gas og kul. F.eks. kan en kold vinter eller tør sommer få priserne til at stige, da der er større efterspørgsel på strøm til opvarmning eller køling. Desuden kan globale markedspriser og politiske forhold spille en rolle.

Du kan spare på elregningen ved at være opmærksom på dit forbrug. Sluk apparater, der står på standby, skift til LED-pærer, og undgå at bruge energikrævende apparater i timer med høj elpris. Nogle leverandører tilbyder også rådgivning om, hvordan du kan optimere dit forbrug yderligere.

Elregningen består typisk af tre dele: selve strømforbruget, transport af strømmen gennem elnettet og afgifter. Dit elforbrug vises i kWh, og din samlede pris afhænger af din elpris og forbrug. Afgifter og netbetaling er faste omkostninger, der kan være pålagt af staten og netselskabet. De fleste selskaber tilbyder en detaljeret oversigt, der kan hjælpe dig med at forstå hver post.

Gebyrer og afgifter på el går typisk til vedligeholdelse af elnettet og dækker offentlige udgifter til klima og energiomstilling. Nogle af disse afgifter støtter udviklingen af grøn energi og energibesparende tiltag, mens andre er med til at sikre forsyningssikkerheden i Danmark.

Gebyrer og afgifter på el går typisk til vedligeholdelse af elnettet og dækker offentlige udgifter til klima og energiomstilling. Nogle af disse afgifter støtter udviklingen af grøn energi og energibesparende tiltag, mens andre er med til at sikre forsyningssikkerheden i Danmark.

Elnettet er det system, der transporterer strøm fra kraftværker til dit hjem. Denne infrastruktur kræver vedligeholdelse og overvågning, hvilket finansieres gennem netbetalinger på din regning. Beløbet går til det lokale netselskab, som sikrer, at du altid har stabil strømforsyning.

Et årsforbrug er en beregning af den samlede mængde el, du bruger på et år, typisk angivet i kWh. Dit årsforbrug bruges ofte til at finde den bedste prisplan, da nogle leverandører har særlige priser for forskellige forbrugsmængder. Ved at kende dit årsforbrug kan du bedre vælge en aftale, der passer til dit behov og sparer penge.

Dit elforbrug påvirker klimaet afhængigt af, hvor energien kommer fra. Strøm produceret af fossile brændsler udleder CO₂, hvilket bidrager til klimaforandringer. Når du vælger grøn energi, der er produceret af vedvarende kilder som vind og sol, mindsker du din klimabelastning. Mange danskere vælger grønne aftaler for at reducere deres aftryk på klimaet.

Aconto-betaling betyder, at du betaler et estimeret beløb for dit elforbrug i forvejen, typisk en gang om måneden eller kvartalsvis. Beløbet beregnes på baggrund af dit forventede årlige elforbrug, så du løbende betaler et fast beløb, der passer til dit gennemsnitlige forbrug.

Aconto-betaling gør det lettere at budgettere og undgå store regninger i perioder med højt forbrug, som om vinteren. Når året er omme, eller ved en årlig opgørelse, sammenlignes dit aconto-beløb med dit faktiske forbrug. Hvis du har betalt for meget, får du penge tilbage, og hvis du har brugt mere end forventet, skal du betale differencen.

Skulle du have
nogen spørgsmål?

Så kan du altid kontakte os alle hverdage, enten på mail kundeservice@ungstrom.dk eller på telefon 81 10 81 10

Åbningstider: alle dage fra kl. 10.00-15.00

Telefontider: alle dage fra kl. 10.00 – 13.00

ung strøm. ung stroem. ungstrøm